Wat houdt een “waarde-indicatie” precies in?

Huub Hoogeveen

Als NVM-Registermakelaar (RM) adviseer en begeleid ik kopers en verkopers van appartementen in Nederland en als Certified International Property Specialist (NAR/CIPS) help ik mensen die op zoek zijn naar een investering in het buitenland. [ VastgoedCert V823182852 / NAR/CIPS Member ID 61427767 ]

21/02/2024

De verkoop van een appartement begint altijd met een kennismakingsgesprek om alle bijzonderheden goed in kaart te brengen. Je bent waarschijnlijk erg benieuwd naar wat je appartement nu waard is, of het snel te verkopen is en wat er allemaal bij komt kijken. Deze vragen beantwoord ik uiteraard tijdens ons kennismakingsgesprek.

Ik maak graag de tijd vrij om tijdens dit kennismakingsgesprek van minimaal een uur al je vragen te beantwoorden en om onderwerpen met je te bespreken waar je zelf misschien nog niet aan had gedacht.

Het adviesgesprek is kosteloos en verplicht tot niets maar bedenk wel dat ik dit soort gesprekken altijd uitgebreid en goed voorbereid. Je verkoopplannen moeten dan ook wel concreet zijn.

De voorbereiding op kantoor

Voordat ik bij je langs kom, heb ik op kantoor al verschillende werkzaamheden voor je gedaan. Uiteraard is de afspraak ingepland en heb je een bevestiging ontvangen per mail, maar daarnaast heb ik een aantal documenten opgevraagd en onderzocht:

Kadastrale informatie:

Ik kijk altijd in de registratie van het Kadaster en ik vraag aan jou om je eigendomsbewijs op te zoeken. Bij het Kadaster staat vermeld wie de eigenaren zijn, welk appartementsrecht er bij het adres hoort en – misschien nog wel het belangrijkste – of er publiekrechtelijke beperkingen zijn. Dat laatste kunnen zaken zijn die belemmerend kunnen werken bij de verkoop of die een invloed op de prijs kunnen hebben. Publiekrechtelijke beperkingen zijn eisen of verplichtingen die door de overheid zijn opgelegd. Is er sprake van een publiekrechtelijke beperking dan staat in je eigendomsbewijs vermeld waar dit betrekking op heeft. Daarom vraag ik dit altijd bij je op zodat ik kan controleren of het van invloed is op de waarde of de verkoop in de weg kan staan.

Splitsingsakte:

In de splitsingsakte is exact vastgelegd wat er tot jouw privé-eigendom behoort en welke zaken in het complex gezamenlijk zijn. Niet onbelangrijk want het gebeurt nog wel eens dat in het verleden parkeerplekken of bergingen tussen eigenaren van appartementen gewisseld zijn. Goed om te weten voordat je start met de verkoop en het voorkomt een juridische discussie in een latere fase van het verkoopproces.

Informatie over de bestemming:

Ik kijk bij het Omgevingsloket naar de ruimtelijke plannen rondom het appartementencomplex en naar de juridische bestemming ervan. Deze informatie kan een belangrijke factor zijn bij het vaststellen van de verkoopbaarheid en de verkoopwaarde van jouw appartement.

Informatie over de bodem:

Ook wordt er gekeken naar de informatie die er bekend is over de bodemgesteldheid. Is er bijvoorbeeld iets bekend over aanwezige verontreiniging? En zo ja, wat is dan de status? Misschien is er in het verleden onderzoek gedaan en is dat inmiddels afgerond of heeft er sanering plaatsgevonden. Allemaal belangrijke informatie voor potentiële kopers van je appartement.

Algemene omgevingsinformatie:

Verder wordt er gekeken naar algemene omgevingsinformatie. Ik controleer altijd nog even een aantal buurtkenmerken. Zijn er scholen, winkels, overlast gevende bedrijven in de buurt gelegen? En hoe staat het met de openbaar vervoer mogelijkheden en andere voorzieningen?

Referenties:

Als alles over de eigendom, de locatie, de grond en de omgeving in kaart gebracht is, ga ik alvast op zoek naar referenties. Als NVM makelaar heb ik inzage in een enorm bestand met historische transactiegegevens van appartementen in de wijde omgeving van jouw appartement. Er wordt gezocht naar vergelijkbare transacties om alvast een beeld van de mogelijke waarde te krijgen. Ook wordt er een verkoopadviesrapport opgesteld. Hier zijn de referenties in terug te vinden en wordt er op basis van de beschikbare gegevens een geautomatiseerde inschatting van de waarde gedaan. Soms klopt deze geautomatiseerde cijfermatige benadering uit het rapport redelijk tot goed, maar soms zit het er ook flink naast. Ik laat het je allemaal zien.

Bezoek bij jou thuis

Het bezoek start uiteraard met een eerste kennismaking. Niets is zo belangrijk als een goede relatie tussen jou als opdrachtgever en de makelaar waar jij de verkoop van je appartement aan toevertrouwt.

Samen bespreken we wat voor jou de reden van verkoop is en bekijken we vervolgens je appartement. Het is geen probleem als niet alles is opgeruimd of als je niet al mijn vragen kan beantwoorden. De details komen later wel als je appartement te koop gezet wordt.

Na de inspectieronde bekijken we de referenties die vooraf verzameld zijn en in veel gevallen kan direct een indicatie van de marktwaarde worden gegeven.

Tijdens het verkoopadviesgesprek zal ik ook bespreken welke verkoopstrategie het beste bij jouw situatie past, hoe de woningmarkt er op dat moment voor staat, welke werkzaamheden je allemaal van mij en mijn ondersteunende team mag verwachten en wat ik voor mijn dienstverlening in rekening breng.

Hopelijk ben je na dit adviesgesprek zo enthousiast geworden dat je direct besluit om samen met mij een mooi verkoopresultaat te gaan behalen maar het is natuurlijk ook prima als je er nog even een nachtje over wil slapen. Ik zie je graag terug na een weloverwogen besluit.

Misschien ook leuk…

Hoe vind ik de juiste makelaar?

Hoe vind ik de juiste makelaar?

De eerste – en gelijk ook de belangrijkste – stap op de weg naar de verkoop van je huis is de keuze van een makelaar....